5 tips om je WordPress website te versnellen

De beste tips om je WordPress website te optimaliseren

Voor je eigen website wil je natuurlijk het allerbeste. De meest strakke versie, de mooiste kleuren en het helderste licht. Natuurlijk is ook de snelheid van de website van belang. Niemand wordt er blij van als pagina’s of afbeeldingen lang duren om te laden – of erger nog, helemaal niet laden. In het vervelendste geval kan je dit zelfs lezers en dus potentiele klanten kosten. Zonde en helemaal niet nodig, want met deze tips haal jij het allerbeste uit je WordPress-site en loop je nooit meer achter de feiten aan.

Haal het beste uit je WordPress site

Helaas kun je de performance van je website niet simpelweg verbeteren met een Plug-in. Om te zorgen dat je website beter gaat draaien is het belangrijk om je website beter te leren begrijpen, zodat je meer weet over de werking van de verschillende lagen van je website. Een van de belangrijkste dingen om te weten is dat je subsystemen de sleutel tot een snellere website zijn. Hoewel WordPress veel, zo niet bijna alles kan, betekent dit niet dat WordPress ook alles moet doen. Er bestaan slimmere en snellere subsystemen die je voor deeltaken in kunt zetten.

Tip 1: Schoon je database op

Een langzame database is de doodsteek voor je website. Elke keer als WordPress opent, dient het een verzoek in bij je database. Als deze niet naar behoren antwoordt, dan zal je website langzaam laden. Hoewel nieuwe hardware voor een tijdelijke oplossing kan zorgen, lost het niet je belangrijkste probleem op: een slecht software-ontwerp. Pak je software van tijd tot tijd aan en je ziet vanzelf verbazingwekkende verbeteringen.

Tip 2: Moderniseer de PHP en opload Persistent Object Cache

Een ander punt waar je op kan letten om je website beter te laten presteren is door ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van de nieuwste versie PHP. Recente versies zijn tussen de 20 en 100% sneller dan de verouderde versies. Je PHP updaten is dus een van de snelste manieren om de prestaties van de WordPress website te verbeteren. Voeg ook nog een Opcode-cache toe om de CPU cycli van je website te verminderen, hierdoor bespaar je je PHP simpelweg veel werk. PHP 5.5 heeft dit al ingebouwd terwijl je bij eerdere versies kunt kiezen voor een APC module. De Persistent Object Cache zorgt ervoor dat gegevens die ervoor zorgen dat je website laadt op een efficiëntere manier behandeld worden. Dit zorgt voor een beter dataverkeer waardoor je website sneller wordt.

Tip 3: Verbeter de snelheid en het volume met Reverse Proxy

Nadat je bovenstaande punten hebt aangepakt, hebt verbeterd en het geïnstalleerd, is het installeren van een Reverse Proxy nog een manier om je snelheid en volume te verbeteren. Hoewel WordPress dit automatisch voor zijn rekening neemt, kan een Reverse Proxy dit vele malen sneller waardoor je snelheid en het volume van je website tot wel 200 keer beter kan worden. Er zijn diverse opties om je website beter te laten presteren. Open source oplossingen zijn Varnish en Nginx, commercieel is CDN een optie. De kracht en de flexibiliteit maken van het Varnish VCL configuratie systeem een goede deelnemer.

Tip 4: Kies voor SSD-backed Databases en InnoDB

Een slechte communicatie met MySQL is de meest voorkomende oorzaak van de slechte prestaties van de website. Door te kiezen voor Solid State Drives (SSD) hoef je niet meer te wachten totdat je gegevens gelezen zijn. Gebruik vervolgens de InnoDB Storage Engine, als bonus is dit systeem ook nog eens je beste kans om je gegevens terug te krijgen in het geval van een crash. Heb je eenmaal gebruik gemaakt van een Solid State Drive, dan wil je nooit meer anders.

Tip 5: Stroomlijn het zoekproces binnen je website

Is de mogelijkheid tot zoeken binnen je website van groot belang? Dan is het aan te raden om je zoekprocessen te stroomlijnen. Hoewel WordPress automatische zoekmogelijkheden aanbiedt, ontbreekt het dit systeem aan een goede index. Je kunt deze verbeteren door te kiezen voor een ElasticSearch of Apache Solr systeem, gebundeld in het Pantheon platform. Beide opties zijn goede Open Source mogelijkheden om de zoekprocessen op je website te verbeteren. Ook bestaan er verschillende betaalde opties die je hiermee kunnen helpen.

Conclusie: Breid je expertise uit en blijf bijleren

De belangrijkste tip om het meeste uit je WordPress website te halen is door er veel over te lezen. Hoewel WordPress een geweldige reputatie heeft wat betreft gebruiksgemak en flexibiliteit waardoor de CMS voor iedereen te gebruiken en aan te vullen is, biedt de basis volop ruimte voor uitbreidingen en verbeteringen. Hoe complexer je website wordt, hoe moeilijker het is om de prestaties te optimaliseren. Kom je er zelf niet meer uit of groeit het je boven de pet? Ga op zoek naar een professionele software ontwikkelaar die je alles kan vertellen over de opbouw van je website.

Reacties

reacties

Website Ranken
Goed gevonden worden in de zoekmachines gaat zeker niet vanzelf. Door goed op te letten op een aantal belangrijke punten, zal je zien dat ook jij hoger zal ranken in zoekmachines. Het is daarom goed om je te laten informeren over de mogelijkheden voor het optimaliseren van jouw website.