Van wie is Google eigenlijk?

Bestaat de eigenaar van Google eigenlijk wel?

Bij bedrijven als Google kun je moeilijk zeggen dat er één of meerdere eigenaren zijn. Het is zo groot en alomvattend dat het begrip van een eigenaar bijna niet meer telt. Als je kijkt naar wat Google omvat dan zijn dat vele bedrijven in één. Gmail, Youtube, Google Maps, Google Earth, Google Analytics, Google Books, Google Drive en Google Docs en dat is pas het begin. Om toch in de buurt te komen van het begrip eigenaar bij het bedrijf Google gaan we terug naar het begin.

Wie zijn de oprichters van Google

Google Inc. Is het bedrijf achter de Google zoekmachine functie dat is opgericht in 1996 door Larry Page en Sergey Brin, twee studenten aan de Stanford University. Toentertijd was het makkelijk te zeggen wie de oprichter en tevens eigenaar was van Google, dat was dit duo. Aangezien Google over de jaren heen is uitgegroeid tot het gigantische bedrijf dat het nu is, kan er beter gesproken worden over personen die veel invloed hebben oftewel sleutelfiguren dan over eigenaren.

Google is beursgenoteerd

Sinds 19 augustus 2014 staat het bedrijf beursgenoteerd en zijn er vele aandeelhouders eigenaar van een stukje van Google. Toch hebben Larry en Sergey zelf, tezamen met Eric Schmidt eind 2014 92,5 % van de B aandelen waardoor ze 60% van alle stemrechten hebben over het bedrijf en wel degelijk sleutelfiguren te noemen zijn binnen Google.

De reorganisatie van Google

Vervolgens is Sundar Pichai CEO van Google geworden bij een reorganisatie in oktober 2015 en heeft daarmee het stokje overgenomen als CEO van Larry Page. Larry zelf is vervolgens CEO geworden van Alphabet Inc. De moederorganisatie van Google bij de reorganisatie. Alphabet Inc is opgericht door Larry en Sergey om Google als bedrijf overzichtelijker te maken en de verantwoordelijkheden duidelijker. Al met al blijven de twee oprichters de grootste rol spelen en al zijn ze nu geen eigenaar meer, ze waren het ooit wel.

Reacties

reacties

Website Ranken
Goed gevonden worden in de zoekmachines gaat zeker niet vanzelf. Door goed op te letten op een aantal belangrijke punten, zal je zien dat ook jij hoger zal ranken in zoekmachines. Het is daarom goed om je te laten informeren over de mogelijkheden voor het optimaliseren van jouw website.